Niet UMCG-medewerker? Klik hier
Het vakgebied oncologie ontwikkelt zich razendsnel. Als zorgprofessional kom je regelmatig in aanraking met oncologiepatiënten. Ook als je niet werkzaam bent op een oncologieafdeling.
In deze bijscholing maak je kennis met de verschillende aspecten van de oncologische zorg en de diverse behandelvormen. Ook besteden we aandacht aan de psychosociale aspecten van de patiënt en hoe hiermee om te gaan. Het klinisch redeneren vormt het uitgangspunt bij de lessen.
Dag 1 - Het ontstaan van kanker, diagnosestelling en oncologische chirurgie
Dag 2 - Chemo-, radio- en protonen, immuno- en doelgerichte therapie
Dag 3 - Palliatieve zorg
Dag 4 - Leeftijdsspecifieke zorg en ketenzorg
Dag 5 - Late effecten van een kankerbehandeling
Dag 6 - Coping en communicatie
Doelgroep
Zorgprofessionals die in aanraking komen met oncologische patiënten.
Docent
Marlies Kanters, Wenckebach Instituut UMCG: m.m.a.kanters@umcg.nl
Accreditatie
Deze bijscholing is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register.
Kosten
Deelname aan deze scholing kost € 900,- per persoon.
Meer informatie
Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
(t) 050-36 17013 (e) zorgopleidingen@umcg.nl
De opleiding bestaat uit zes lesdagen waarin verschillende aspecten van oncologische zorg centraal staan. De eerste dag richt zich op de basis, met aandacht voor het ontstaan van kanker, diagnosestelling en oncologische chirurgie. Op de tweede dag worden behandelmethoden zoals chemo-, radio-, protonen-, immuno- en doelgerichte therapieën besproken. Palliatieve zorg krijgt een prominente plaats tijdens de derde lesdag. Vervolgens staat leeftijdsspecifieke zorg en samenwerking binnen de ketenzorg centraal op de vierde dag. De vijfde lesdag verdiept zich in de late effecten van kankerbehandelingen en hoe deze het beste kunnen worden aangepakt. Tot slot wordt op de zesde dag aandacht besteed aan copingstrategieën en effectieve communicatie in de oncologische zorg. De opleiding vindt plaats in het Onderwijscentrum UMCG.
Lees de studiewijzer door, zodat je weet wat je kan verwachten op deze lesdag en wat je moet voorbereiden.
De diagnose ‘kanker’ kan een behoorlijke impact hebben op een leven. Door innovaties in de zorg lukt het steeds vaker om van kanker een chronische ziekte te maken of om het zelfs te genezen. In deze module wordt uitgelegd hoe kanker ontstaat en wat risicofactoren en alarmsymptomen zijn. Daarnaast biedt de module informatie over de meest voorkomende kankersoorten en hun behandelingen in Nederland. Als laatste wordt er nog ingegaan op de invloed van kanker op iemands dagelijks leven en functioneren. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 2 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
Deze e-learning kan je als hulpmiddel gebruiken om de vragen over het ontstaan van kanker te beantwoorden.
Deze video kan je gebruiken als hulpmiddel om de vragen over klinisch redeneren te beantwoorden.
Deze e-learning kan je gebruiken als hulpmiddel om de vragen over chirurgie te beantwoorden.