High Care Verpleegkunde

Verpleegkundige zorg wordt complexer. Dit komt onder andere door demografische veranderingen, toename van het aantal chronisch zieken, complexe behandelingen, samenwerking van zorgprofessionals en steeds hogere kwaliteitseisen in de zorg. Complexe zorg vindt tegenwoordig niet alleen plaats op speciaal daarvoor ingerichte afdelingen, zoals medium care’s of stroke units. Ook op verpleegafdelingen chirurgie, interne geneeskunde en oncologie komt deze zorg steeds vaker voor.

Doelgroep
Wanneer je als verpleegkundige:

  • in je beroepsuitoefening te maken hebt met complexe zorg
  • je kennis en vaardigheden wilt verdiepen of vernieuwen.

Wanneer je als verpleegkundige werkt op een afdeling (of gaat werken) waar gebruik wordt gemaakt van bewakingsapparatuur dan wordt een aanvullend programma aangeboden: High Care Bewaking. Hiervoor moet je je apart inschrijven.

Doel
Om complexe zorg te kunnen bieden leer je in deze cursus:

  1. De gezondheidssituatie van de patiënt systematische te beoordelen.
  2. Jouw handelen te onderbouwen met actuele theoretische kennis.
  3. Op een professionele wijze te communiceren over het vakinhoudelijk handelen met alle partijen die betrokken zijn bij het zorgproces op jouw afdeling.
  4. Op een professionele manier samen te werken met alle partijen die betrokken zijn bij het zorgproces op jouw afdeling.
  5. Nieuwe kennis en inzichten te implementeren in jouw handelen als professional.
  6. Jouw handelen te verantwoorden vanuit een maatschappelijk belang.
  7. Op een professionele manier bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van jouw organisatie.
  8. Jouw handelen uitvoeren en onderbouwen vanuit professionele standaarden en zo een bijdrage leveren aan de kwaliteitsborging op jouw afdeling.

Duur
Deze cursus bestaat uit zes cursusdagen. Los daarvan volg je een toetsing waarop individueel wordt ingeschreven.

Accreditatie
Deze nascholing is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register.

Let op! Geef eenmalig je registernummer op in het LMS om de accreditatiepunten te kunnen bijschrijven. Zie hier hoe je dat doet.

Erkenning
Deelname aan deze module geeft op dit moment geen recht op vrijstellingen voor de verpleegkundige vervolgopleidingen.

Toelating
De basiskennis van de initiële beroepsopleiding Verpleegkunde is een vereiste om deel te kunnen nemen.

Aanwezigheid
Wij verwachten dat je alle lesdagen volgt in deze cursus. Alleen bij privé overmachtssituaties mag je 1 lesdag missen (bij een 2e dag is er mogelijkheid dit in een andere groep in te halen). Bij deze cursus wordt afwezigheid geregistreerd. Als je verhinderd bent, dan kun je dit telefonisch of per e-mail doorgeven aan de Onderwijsadministratie Zorgopleidingen via sonh@umcg.nl of 050 36 17013.

Kosten
Deelname aan de nascholing kost € 1.100,- per persoon.

UMCG-medewerkers
Voor UMCG-medewerkers geldt dat deelnamekosten ad € 1.100,- worden gefinancierd uit het Algemeen Opleidingsbudget (AOB).

Inschrijving
Om personeelsbeleid en opleidingscapaciteit op elkaar af te stemmen maken we gebruik van een reserveringssysteem. Heb je een voornemen om een medewerker op te leiden, maar weet je nog niet wie dit is? Je kunt een opleidingsplaats reserveren door een mail te sturen aan Ruth van Wijk via sonh@umcg.nl. Graag daarbij 'reservering HCV' in de onderwerpbalk zetten. Heb je een opleidingsplaats gereserveerd en wil je je inschrijven? Neem dan ook contact op met Ruth van Wijk.

Meer informatie
Wenckebach Instituut UMCG voor Onderwijs en Opleiden
Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
(t) 050 36 17013 (e) sonh@umcg.nl

Wanneer je je inschrijft voor deelname aan een activiteit ga je akkoord met de Algemene voorwaarden.

De ontwikkelingen rondom het nieuwe Coronavirus kunnen van invloed zijn op het onderwijs dat we plannen. We volgen de ontwikkeling en het beleid nauwgezet en haken hierop aan, bijvoorbeeld door locatie, groepsgrootte of werkvormen aan te passen.

Deze cursus is gratis

Onderdelen

  1. artikel

    Module High Care Verpleegkunde 2022-2024

    Neem deze door aan het begin van de module.

  2. e-learning

    HC 01 - Kennismaking en homeostase (WIOO)

    De cursus HCV bestaat uit 6 lesdagen, elk bestaande uit 2 bijeenkomsten. De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 1 genaamd; Homeostase. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  3. e-learning

    HC 02 - Methodiek (WIOO)

    De cursus HCV bestaat uit 6 lesdagen, elk bestaande uit 2 bijeenkomsten. De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 2 genaamd; Methodiek. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  4. e-learning

    HC 03 - De patiënt met respiratoire problemen I (WIOO)

    De ademhaling tellen is van groot belang. Wanneer deze afwijkend is, is vaak een vroeg signaal wanneer er iets mis is met je patiënt. Daarom besteden we hier veel aandacht aan. De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 3 genaamd; Respiratie. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  5. e-learning

    HC 04 - De patiënt met respiratoire problemen II (WIOO)

    De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 4 genaamd; Respiratie. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  6. e-learning

    HC 05 - De patiënt met respiratoire problemen III (WIOO)

    De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 5 genaamd; Respiratie. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  7. e-learning

    HC 06 - De patiënt met een afwijkende hartslag (WIOO)

    Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  8. e-learning

    HC 07 - De patiënt met een afwijkende bloeddruk (WIOO)

    De cursus HCV bestaat uit 6 lesdagen, elk bestaande uit 2 bijeenkomsten. De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 7 genaamd; Shock. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  9. e-learning

    HC 08 - De patiënt met een verlaagd bewustzijn (WIOO)

    De cursus HCV bestaat uit 6 lesdagen, elk bestaande uit 2 bijeenkomsten. De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 8 genaamd; Neurologie. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  10. e-learning

    HC 09 - De patiënt met een verminderde diurese (WIOO)

    De cursus HCV bestaat uit 6 lesdagen, elk bestaande uit 2 bijeenkomsten. De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 9 genaamd; Nieren. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  11. e-learning

    HC 10 - De patiënt met een stollingsstoornis (WIOO)

    De cursus HCV bestaat uit 6 lesdagen, elk bestaande uit 2 bijeenkomsten. De volgende voorbereiding maak je voor bijeenkomst 10 genaamd; De lever. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  12. e-learning

    HC 11 + HC 12 - Klinisch redeneren aan de hand van een complexe casus (WIOO)

    Het nemen van verantwoordelijkheid naar je patiënten is essentieel. Steeds betere zorg leveren is waar we naar streven. Soms wordt de patiënt onwel en moet hij gereanimeerd worden of beland hij op de IC. In deze bijeenkomst kijken we naar een complexe casus, waarbij we gaan klinisch redeneren. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  13. e-learning

    Contactpersonen High Care Verpleegkunde (WIOO)

    Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar Ellen Huizeling-Bertus. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.