De levensverwachting is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo worden kinderen die nu geboren worden ruim 100 jaar. In deze module wordt ingegaan op de biologie achter veroudering en de invloed van veroudering op de maatschappij. Daarnaast worden de meest voorkomende klachten en syndromen van ouderen benoemd en wordt het lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek toegelicht. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 2 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
Bij een cerebrovasculair accident (CVA) is het van belang zo snel mogelijk te handelen om de kans op blijvende schade te verlagen. In deze module worden de ontstaanswijze, de risicofactoren en het herkennen van een CVA behandeld. Praktische adviezen worden gegeven omtrent de lichamelijke, emotionele, cognitieve, communicatie- en gedragsproblemen die bij een CVA-patiënt kunnen optreden. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 2 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Goede zorg rondom diabetespatiënten is van belang, de lichamelijke gevolgen van diabetes kunnen groot zijn. Deze module behandelt de symptomen, risicofactoren en diagnostiek van diabetes. De verschillen tussen diabetes type I en type II met bijbehorende behandeling worden uiteengezet. Hierna komen de zorg en leefstijladviezen rondom diabetes aan bod. Afsluitend worden de ontregelingen bij diabetes (hypo- en hyperglykemie) en de complicaties van diabetes behandeld. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 2 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
Met multimorbiditeit wordt bedoeld dat één persoon op hetzelfde moment meer dan één ziekte heeft. Meestal gaat het hierbij om chronische ziekten. Dit maakt goede behandeling lastig. In deze module wordt allereerst achtergrondinformatie gegeven over chronische ziekten en multimorbiditeit. Daarna wordt besproken hoe het samenstellen van de beste behandeling voor een patiënt met multimorbiditeit het best kan worden aangepakt. Ook wordt er ingegaan op polyfarmacie en het gebruik van meerdere geneesmiddelen. Tot slot zal multimorbiditeit bij ouderen besproken worden. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 2 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
Eén op de drie ouderen heeft na een ziekenhuisopname te maken met functieverlies. Vaak zijn deze ouderen kwetsbaar. Als we de risicofactoren tijdig in kaart brengen en ouderen screenen, kunnen we de problemen voorkomen of tijdig aanpakken. Je moet daarom weten hoe je kwetsbare ouderen en geriatrische problemen tijdig kunt herkennen. Na het doorlopen van dit leerpad kun je geriatrische problemen bij ouderen tijdig signaleren en (verpleegkundige) interventies toepassen om kwetsbare ouderen te ondersteunen. De minimumscore is 80%, met twee herkansingsmogelijkheden. Accreditatiepunten V&VN: 2. Zie handleiding. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
In Nederland wordt professionele mondzorg meestal uitgevoerd door de tandarts en de mondhygiënist. In de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis komt echter ook mondzorg voor. Het ondersteunen van patiënten bij de mondverzorging is een van de taken van verpleegkundigen. In deze module komt de anatomie van de mond aan bod. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over risicofactoren voor en gevolgen van afwijkingen in de mond.. Tot slot wordt er dieper ingegaan op enkele veelvoorkomende mondaandoeningen en het uitvoeren van mondzorg. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 2 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
30% van de ouderen boven de 81 jaar is ondervoed. Echter wordt dit slechts in de helft van de gevallen daadwerkelijk herkend en vastgesteld. Hoewel de meerderheid van ondervoeding voorkomt bij ouderen moet men erop bedacht zijn dat ondervoeding op alle leeftijden voorkomt. De impact van ondervoeding op de gezondheid is groot. Deze module geeft de definitie van ondervoeding, de oorzaken en risicogroepen weer. Daarnaast komen er nuttige adviezen aan bod over de signalering van ondervoeding en vervolgstappen voor de hulpverlener. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 2 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen van de afdeling geriatrie. De cursus gaat over het signaleren van ouderenmishandeling en hoe je dan moet handelen. De meldcode is daarbij de leidraad. Ouderenmishandeling komt meer voor dan wordt gedacht. Er zijn verschillende vormen en oorzaken van ouderenmishandeling. In het ziekenhuis op de afdeling geriatrie zie je of hoor je soms dingen waardoor je je zorgen maakt over de veiligheid of welzijn van een oudere. In deze cursus leer jij hoe je ouderenmishandeling kunt herkennen en wat je kunt doen om ouderenmishandeling aan te pakken. Leerdoelen Je leert over de mate en vormen waarin ouderenmishandeling voorkomt. Je leert welke risicofactoren de kans op ouderenmishandeling vergroten. Je leert hoe je signalen van ouderenmishandeling kunt herkennen bij een patiënt en/of pleger. Je leert aan de hand van casuïstiek hoe je systematisch kan signaleren. Je leert welke stappen jij als professional kunt ondernemen wanneer je ouderenmishandeling vermoedt. De doorlooptijd is 60 minuten. Accreditatie (KNMG-ABAN): 1 punt. Deze dient u zelf op te voeren. Accreditatie (V&VN): 1 punt. Zie handleiding. Voor functionele vragen over de e-learning, kunt u mailen naar e-learning@umcg.nl Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
In deze e-learning leer je een risico-inschatting te maken en kun je op basis van de risicofactoren valpreventieve maatregelen toepassen. Je leert tevens hoe deze maatregelen gemonitord moeten worden zodat je op een adequate manier de zorgvraag kan borgen. Bij een score van 80% heb je de toets behaald. Je hebt twee herkansingsmogelijkheden. Accreditatiepunten V&VN: 1. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
Deze module is geschikt voor alle artsen en verpleegkundigen die mogelijkerwijs met delirante patiënten worden geconfronteerd op de verpleegafdeling of intensive care unit. Het delirium is de meest voorkomende psychiatrische aandoening in het ziekenhuis en komt veelvuldig voor bij somatisch zieke patiënten. Deze interactieve module behandelt de herkenning en behandeling van de delirante patiënt en traint de cursist in het voorkomen van een delirante patiënt. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 3 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
In deze module worden de symptomen van dementie besproken. Hierna wordt de anatomie van de hersenen besproken die noodzakelijk is om dementie beter te begrijpen. De verschillende vormen van dementie worden onderscheiden. Hierna volgen volgen adviezen over de omgang met en zorg voor dementerende patiënten. Ten slotte volgt informatie over de situatie waarin dementerende patiënten niet meer in staat zijn om belangrijke beslissingen te nemen. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 4 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
Artsen en andere hulpverleners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gendersensitieve aspecten van klachten en aandoeningen. Er zijn man-vrouwverschillen in de epidemiologie, etiologie, presentatie van klachten, communicatie en het omgaan met klachten. Daarom is een gendersensitieve benadering van de patiënt met ALK belangrijk. Studieduur: het afronden van deze e-learning neemt ongeveer 90 minuten in beslag. Doelgroep: alle zorgverleners die meer willen leren over gender, sekse en ALK. Deze e-learning is gemaakt door Prof.dr. Judith Rosmalen, ICPE, Afdeling Psychiatrie UMCG. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de inhoud ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met Judith Tommel. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.
In de zorg voor de geriatrische patiënt komen zowel polyfarmacie als valincidenten vaak voor. Polyfarmacie kan het risico van valincidenten verhogen. Er worden jaarlijks veel geriatrische patiënten na een val op de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis gepresenteerd. Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal patiënten met polyfarmacie toe. Er vinden meer valincidenten plaats en beide zorgen voor een afname van kwaliteit van leven, een hogere mortaliteit en een behoorlijke stijging van de kosten in de gezondheidszorg. Na het lezen van dit artikel o kent u verschillende oorzaken van valincidenten bij ouderen; o weet u wat polyfarmacie inhoudt; o weet u weer wat farmacokinetiek en farmacodynamiek zijn; o kent u de verschillen in werking van geneesmiddelen bij ouderen in vergelijking met volwassenen; o kent u verschillende methoden voor een medicatiereview; o kent u de belangrijkste medicatiegroepen die het valrisico verhogen. Nurse Academy is bijscholing via een (van het UMCG onafhankelijk) vaktijdschrift met online toetsen. Een fijne manier dus om je verpleegkundige kennis bij te houden. De artikelen/e-learning modules zijn gericht op algemene deskundigheidbevordering. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. Er kan op bepaalde punten afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor inhoudelijke vragen kun je een e-mail sturen naar klantenservice@nurseacademy.nl Voor functionele vragen kun je contact opnemen met e-learning@umcg.nl Klik op 'start de module' om te beginnen