Omgaan met grensoverschrijdend gedrag en agressie

Let op!
Niet UMCG-medewerker? Klik hier
o Schrijf je eerst in
o Voer vervolgens je kostenplaats (referentiecode) of factuuradres in bij je Cursusaanvragen

In deze training leer je omgaan met agressief of grensoverschrijdend gedrag van patiënten, familie of collega’s. Dat kan fysiek agressief gedrag zijn, maar ook intimiderend, dreigend, boos of seksistisch gedrag. Agressief of grensoverschrijdend gedrag went nooit, maar je kunt wel leren er mee om te gaan. Hoe houd je controle over jezelf en de situatie? Dat staat centraal in de training. Je ontmoet vakgenoten van andere afdelingen/instellingen en andere disciplines.

Doelgroep
Zorgmedewerkers, huisartsen en andere medewerkers van huisartsenpraktijken en andere dienstverlenende beroepen, zowel intern in het UMCG als voor externe instellingen.

Doel
Na het volgen van de training kun je:

 • Benoemen wat agressie is en welke verschillende vormen van agressie je meemaakt
 • Benoemen wat dit gedrag met jou doet
 • Met collega’s van andere afdelingen ervaringen uitwisselen en op basis van die uitwisseling vaststellen welk gedrag toelaatbaar is en waar de grens ligt
 • Herkennen hoe je omgaat met conflicten in je werk
 • Handelend optreden in praktische situaties
 • Benoemen welke ondersteuning je nodig hebt van je leidinggevende in het omgaan met agressie

Kosten
Deelname aan deze training kost € 200,- per persoon. Voor UMCG-medewerkers geldt dat de deelnamekosten worden gefinancierd vanuit het AOB. Eventuele verletkosten komen ten laste van de afdeling.

Accreditatie
Deze training is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register. Accreditatie is aangevraagd bij het ABAN (alle clusters).

Let op! Geef eenmalig je registernummer op in het LMS om de accreditatiepunten te kunnen bijschrijven. Zie hier hoe je dat doet.

Contact
Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden (WIOO)
School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
(t) 050-36 17013 sonh@umcg.nl

Bekijk ook verantwoording training.

Wanneer je je inschrijft voor deelname aan een activiteit ga je akkoord met de Algemene voorwaarden.

€200,00

Onderdelen

 1. event

  Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag

  Programma Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde: • de oorzaken van verbaal of fysiek agressief gedrag • het gedrag herkennen, diagnosticeren en interveniëren • communicatieve en fysieke vaardigheden • inzicht in eigen gedrag en interventies in simulatiespelen met acteurs • opvang na een heftige gebeurtenis met agressie Bekijk ook het uitgebreide programma. In de training is ruim aandacht voor simulatiespelen met professionele acteurs. De acteur reageert levensecht op de interventies van de cursist. Op die manier ervaart de cursist de consequenties van zijn gedrag en oefent daarna hoe hij het beste kan reageren en controle kan houden over zichzelf en de situatie.

 2. e-learning

  Omgaan met grensoverschrijdend gedrag (WIOO)

  Deze e-learning gaat over Omgaan met grensoverschrijdend gedrag en agressie. Deze e-learning is bedoeld als voorbereiding op de training waarvoor je staat ingeschreven of als naslagwerk. Deze e-learning is gemaakt door het cluster Bij- en Nascholing van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met je docent of je kan een mail sturen naar sonh@umcg.nl. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.