Neurologie | Acuut | Chronisch | Advanced
Niet UMCG-medewerker? Klik hier
In deze scholing staat de zorg voor een patiënt op een neurologische verpleegafdeling van een algemeen ziekenhuis centraal. De neurologische en/of revalidatiepatiënt kenmerkt zich veelal door een combinatie van sensomotorische, cognitieve, emotionele en gedragsmatige stoornissen. Daarbij zijn veelal de vitale functies en neurologische regelmechanismen tijdelijk of blijvend aangetast. De stoornissen uiten zich bij elke patiënt anders. Deze scholing helpt jou om je te ontwikkelen in de beroepsuitoefening binnen dit werkveld.
De cursus Bijscholing Basisneurologie is onderdeel van het cluster Healthy Ageing en Langdurige Zorg.
Deelnemers aan het woord
'Supermooi vorm gegeven, met veel afwisseling!'
'Duidelijke theorie. Fijn dat je het in je eigen tempo kunt maken. De contactmomenten zijn prettig voor verdieping en extra uitleg. Mooie combi zo. Voor ervaren neuro soms wel stuk herhaling en bekende filmpjes, maar daar is niks mis mee. Goed om op te frissen.'
'Goede uitleg van neurologische aandoeningen en hoe we daarmee om kunnen gaan in het ziekenhuis.'
'Veel theorie, maar door de afwisseling met de vragen en testen is het goed te doen en door herhaling blijft het beter hangen. Het is een leerzame cursus en fijn dat we in de les nog alles opnieuw bij langs kunnen gaan en eventueel vragen kunnen stellen en beantwoord kunnen krijgen.'
Doelgroep
Verpleegkundigen, werkzaam op een afdeling neurologie.
Doel
Na afloop van deze bijscholing weet je meer over de belangrijke basisprincipes uit de neuroanatomie, -fysiologie, -pathologie en farmacologie.
Duur
De scholing bestaat uit drie e-learnings, met een gemiddelde studiebelasting van zeven uren per e-learning. Per blok vindt aansluitend een contactmoment van 2,5 uren plaats.
Het is belangrijk dat de betreffende e-learning is doorlopen, een week voorafgaand aan het contactmoment met de docent. Zo kan de docent eventuele vragen beantwoorden in de les.
Programma
Blok 1 - De acute neurologische patiënt, basis
Onderwerpen: Anatomie hersenen, Neurologische observaties en controles, CVA, SAB en Subduraal heamtoom, klinisch redeneren; een casus
Blok 2 - De chronische neurologische patiënt, basis
Onderwerpen: Anatomie zenuwstelsel en neurotransmitters, ziekte van het centrale zenuwstelsel, neuromusculaire aandoeningen, neurodegeneratieve aandoeningen, neuro-oncologie en neuro-palliatieve zorg
Blok 3 - De neurologische patiënt, advanced
Onderwerpen: Anatomie ruggenmerg, Trauma, Epilepsie, Meningitis/ Encefalitis, Hersendood, Casuistiek
Bij deze scholing maken we gebruik van blended-learning. Dit betekent dat we digitale leeractiviteiten combineren met live online contactmomenten. We hebben voor deze opzet gekozen omdat het flexibel leren (tijd- en plaats-onafhankelijk) combineert met een aantal vaste contactmomenten. De digitale leeractiviteiten worden aangeboden via e-learning in LMS en de contactmomenten vinden online plaats via MS Teams.
Accreditatie
Deze training is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register.
Let op! Geef eenmalig je registernummer op in het LMS om de accreditatiepunten te kunnen bijschrijven. Zie hier hoe je dat doet.
Kosten
Deelname aan deze cursus kost € 370,- per persoon.
Meer informatie
Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
(t) 050 - 36 170 13 (e) zorgopleidingen@umcg.nl
Inhoudelijke vragen:
Ellen Huizeling-Bertus, docent en coördinator scholingen
Wanneer je je inschrijft voor deelname aan een activiteit ga je akkoord met de Algemene voorwaarden.