Systematische Benadering Medische Spoedgevallen voor Verpleegkundigen (SBMS-V)

Je bent werkzaam op een spoedeisendehulp-afdeling waarbij de systematisch benadering van een medische spoedsituatie een belangrijk onderdeel is van de totale zorg voor de patiënt op de spoedeisende hulp. Om deze beroepsactiviteit zelfstandig te kunnen uitvoeren dien je hiervoor bekwaam te worden verklaard. De nascholingscursus SBMS-v biedt hiervoor de benodigde kennis en vaardigheden.

Doelgroep
Acute zorg verpleegkundigen die werken op een spoedeisende hulp afdeling. De cursus maakt ook onderdeel uit van de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige. Als je twijfelt of je aan de beginvereisten voldoet dan kun je je voor aanvang van de opleiding wenden tot de opleidingscoördinator.

Doel
Na afloop van deze cursus kun je de volwassen patiënt in complexe situaties systematisch opvangen en stabiliseren.

Duur
Voorafgaand aan de trainingsdagen dient zo nodig de theorie bestudeerd te worden. De studiebelasting is afhankelijk van het bestaande kennisniveau en is daarom variabel. De (fysieke) contacttijd van de cursus bestaat uit vier dagdelen.

Accreditatie
De cursus is V&VN en NVSHV geaccrediteerd.

Let op! Geef eenmalig je registernummer op in het LMS om de accreditatiepunten te kunnen bijschrijven. Zie hier hoe je dat doet.

Meer informatie
Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
(e) sonh@umcg.nl
(t) 050-3617013

Wanneer je je inschrijft voor deelname aan een activiteit ga je akkoord met de Algemene voorwaarden.

De ontwikkelingen rondom het nieuwe Coronavirus kunnen van invloed zijn op het onderwijs dat we plannen. We volgen de ontwikkeling en het beleid nauwgezet en haken hierop aan, bijvoorbeeld door locatie, groepsgrootte of werkvormen aan te passen.

Deze cursus is gratis

Onderdelen

  1. artikel

    Studiewijzer

    Waarom, wat en hoe ga je leren?

  2. video

    Video - Introductie training in het skillscenter UMCG

    Je gaat binnenkort een training volgen in het skillscenter van het UMCG. In deze video wordt getoond waar de training plaats gaat vinden. Deze video is gemaakt door het Simulation Center UMCG geplaatst in het LMS. Het Simulation Center UMCG is eindverantwoordelijk voor de inhoud van deze cursus en voor het actueel houden hiervan. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Peter Alting. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Klik na afloop van deze video op 'Voltooi deze video'.

  3. video

    Demonstratievideo SBMS-V

    SBMS-V: geef(t) vertrouwen

  4. artikel

    Bestudeer: Leerboek spoedeisende-hulp-verpleegkunde (5th ed. 2017 editie)

  5. artikel

    Wil je de profieltest invullen en meenemen naar de training?

  6. artikel

    Zakkaartje 12 afleiding ECG

  7. toets

    Diagnostische kennistoets (WIOO)

    Deze e-learning is gemaakt door het cluster Acute Zorg van het WIOO. De eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kwaliteit, en het actueel houden, van de content ligt bij dit cluster. Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met je docent of je kan een mail sturen naar sonh@umcg.nl. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  8. e-learning

    Zuur-base evenwicht en bloedgasanalyse (E-Xpert)

    Deze module brengt de concepten van de zuurbase balans tot leven. De cursus behandelt onder meer de pH, fysiologische buffers, regulatie van de zuurbase balans, de anion gap, respiratoire- en niercompensatie en praktische toepassingen van de Henderson-Hasselbalch vergelijking. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 4 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  9. e-learning

    ECG: Inleiding Elektrocardiografie (E-Xpert)

    De cursus Inleiding Elektrocardiografie is bedoeld voor iedereen die ECG’s wil leren interpreteren. Deze module behandelt de anatomie van het hart en neemt u via elektrofysiologie in een hoog tempo mee naar ECG complexen, ritmestoornissen en hartinfarcten. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 5 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.

  10. e-learning

    Klinisch redeneren met de ABCDE methode - De primary survey en A, B, C, D, E (E-Xpert)

    Wanneer een patiënt in kritieke toestand wordt binnengebracht op de spoedeisende hulp wordt er altijd volgens een vaste methodiek gewerkt om een patiënt na te kijken. Deze methode wordt de ABCDE-methode genoemd. Hierbij staat de A voor ‘Airway’, de B voor ‘Breathing’, de C voor ‘Circulation’, de D voor ‘Disability’ en de E voor ‘Exposure’. Op deze manier wordt een patiënt altijd volledig nagekeken zonder daarbij iets te vergeten. In deze e-learning wordt uitleg gegeven wat ‘primary survey’ precies is en worden alle onderdelen van de ABCDE-methode apart besproken. De minimumscore is 80%. Accreditatiepunten V&VN: 10 punten. Zie handleiding. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor functionele vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.