Decubitus en huidzorg & basis wondzorg

Let op!
Niet UMCG-medewerker? Klik hier

Jaarlijks wordt er binnen het UMCG een meting gedaan naar de prevalentie van decubitus. Decubitus komt veel voor, maar is vaak te voorkomen. Tijdens deze cursus leer je de categorieën van decubitus herkennen en wat je kunt doen om decubitus te voorkomen. Daarnaast leer je algemene wondzorg die toegepast kan worden bij decubitus, maar ook bij andere wonden. Verder is het van belang om goede huidzorg toe te passen, je huid is immers het grootste orgaan. Tijdens deze cursus leer je hoe je goede huidzorg toe kunt passen en wat voor producten er beschikbaar zijn.

De cursus wordt gegeven door een verpleegkundig consulent van het wondteam UMCG.

Doelgroep
Verpleegkundigen, minimaal niveau 4.

Doel
Na afloop van deze cursus:

 • kun je adequate huidzorg toepassen en neutrale vette zalven inzetten
 • kun je categorieën herkennen van decubitus
 • weet je welke preventieve maatregelen er genomen kunnen worden ten aanzien van decubitus en hoe deze ingezet kunnen worden
 • heb je kennis van van wondclassificatiemodel WCS
 • beschik je over productkennis en ben je in staat om deze toe te passen bij algemene wondzorg*

Voorafgaand aan de bijeenkomst dient de betreffende e-learning afgerond te zijn.

Locatie
Simulation Center UMCG

Accreditatie
Deze training is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register.

Let op! Geef eenmalig je registernummer op in het LMS om de accreditatiepunten te kunnen bijschrijven. Zie hier hoe je dat doet.

Kosten
Deelname aan deze training kost € 160,- per persoon.

Meer informatie
Wenckebach Instituut UMCG
Secretariaat School of Nursing & Health
(t) 050 36 19208 (e) sonh@umcg.nl

Wanneer je je inschrijft voor deelname aan een activiteit ga je akkoord met de Algemene voorwaarden.

€160,00

Onderdelen

 1. event

  Decubitus en huidzorg & basis wondzorg

  Programma 09.45 Inleiding, voorstellen en bespreken e-learning 10.00 Toepassen van adequate huidzorg en neutrale zalven 10.30 Theorie decubitus en preventieve maatregelen, wondclassificatiemodellen, materialen en casuïstiek 12.00 Pauze 12.45 Oefenen met lotuspatiënt + nabespreken, oefenen met positioneringskussens en antidecubitus materiaal 14.15 Evaluatie 14.30 Einde Voorafgaand aan de bijeenkomst dient de betreffende e-learning afgerond te zijn. Locatie Simulation Center UMCG Vergeet niet je kostenplaats (referentiecode) of factuuradres in te voeren bij je Cursusaanvragen, anders is je inschrijving ongeldig! Instructie voor niet UMCG-medewerkers.

 2. e-learning

  Decubitus (Noordhoff)

  In deze e-learning fris je bestaande kennis over het risico op decubitus, het ontstaan van decubitus en de verzorging van patiënten met decubitus op. Je leert meer over de anatomie en fysiologie van de huid, de fasen van wondgenezing en de factoren die daarbij van invloed zijn. Je leert preventieve interventies voor decubitus correct toepassen; je kent de risicofactoren voor decubitus en weet welke interventies verscherpt moeten worden bij een verhoogd risico. Tevens leer je hoe je een decubituswond beoordeelt, hoe deze gereinigd en verbonden moet worden en welke aandachtspunten er gelden ten aanzien van pijn. Bij een score van 80% heb je de toets behaald. Je hebt twee herkansingsmogelijkheden. Deze e-learning is conform landelijke richtlijnen. In een aantal e-learnings worden op bepaalde punten mogelijkerwijs afgeweken van de werkwijzen zoals beschreven in de UMCG protocollen. De UMCG protocollen zijn in deze gevallen echter altijd leidend. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar e-learning@umcg.nl. Druk op ‘Module starten’ om te beginnen.